Wat kan een fysiotherapeut doen bij klachten door een jumpers knee?
Wat kan een fysiotherapeut doen bij klachten door een jumpers knee?
Heeft u pijn net onder uw knieschijf en ervaart u stijfheid in het kniegewricht na periodes van inactiviteit? Mogelijk heeft u een jumpers knee.
Ondanks dat deze blessure vaak voorkomt bij sporten waarbij springen of sprinten een grote rol speelt, kan de blessure ook door andere activiteiten ontstaan.
In dit artikel leest u wat een jumpers knee is, welke klachten hierbij vaak worden ervaren en hoe een fysiotherapeut u kan helpen.
Wat is een jumpers knee?
Een jumpers knee, ook wel bekend als patellatendinopathie, is een aandoening waarbij er een ontsteking is van de pees die de knieschijf met het scheenbeen verbindt. Zoals de naam al doet vermoeden komt deze blessure vaak voor bij sporten waarbij herhaaldelijk springen in voorkomt.
Het kan echter ook het gevolg zijn van andere activiteiten waarbij kniepezen overmatig worden belast, zoals rennen, traplopen of knielende bewegingen.
Een jumpers knee komt vaker voor bij mannen die veel sporten. Vooral tussen 18 en 35 jaar. Vooral wanneer u in een korte tijd meer bent gaan sporten of wanneer u een nieuwe sport gaat doen waarbij u veel moet springen of sprinten, neemt de kans op het ontwikkelen van een jumpers knee toe.
Welke klachten heeft u bij een jumpers knee?
De meest voorkomende symptomen van een jumpers knee zijn: pijn net onder de knieschijf, vooral tijdens activiteiten die de kniepees belasten. Stijfheid in de knie, vooral na periodes van inactiviteit. Zwelling en gevoeligheid rond de kniepees en verminderde kracht en flexibiliteit in de bovenbeenspieren.
Er zijn 4 fases waar de blessure zich in ontwikkeld. In de eerste fase doet de pijn zich uitsluitend voor na een zware belasting. Bij de tweede fase is er sprake van klachten zowel voor als na de belasting. Bij de derde fase is de pijn continu en bij de vierde fase ontstaat er een scheur in de pees.
Het is daarom van belang om beginnende klachten serieus te nemen om verergering te voorkomen.
Wat kan Fysiotherapie Van der Vegt voor u betekenen?
Fysiotherapie kan helpen bij het verminderen van pijn en het verbeteren van de kracht en flexibiliteit van de spieren rond de knie.
Bij de eerste afspraak zal de fysiotherapeut beginnen met een grondige evaluatie van uw knie om de onderliggende oorzaken vast te stellen en een behandelplan op maat te maken. Wanneer er sprake is van een jumpers knee zal rust een belangrijk onderdeel zijn om de pees de tijd te geven om te genezen.
Maar ook gerichte oefeningen spelen een cruciale rol bij de behandeling van een jumpers knee. Deze oefeningen hebben het doel om de spieren rond de knie te versterken, zodat er minder spanning op de pees komt te staan. In sommige gevallen kan een brace of taping worden gebruikt om de knie te ondersteunen.
Het beloop van een jumpers knee
U bent meestal ongeveer 3 maanden bezig met de oefeningen. Een jumpers knee gaat in de meeste gevallen over wanneer u minder belast en daarbij de juiste oefeningen doet. Wanneer u merkt minder pijn te ervaren, dan kunt u langzaam weer meer gaan sporten. Begin dan erg rustig, begin nooit meteen met een wedstrijd, zorg voor een goede warming-up en verhoog iedere 2 weken de duur of intensiteit beetje bij beetje.
U bent welkom bij Fysiotherapie Van der Vegt
Fysiotherapie Van der Vegt is een praktijk waar naast professioneel advies, behandelen en begeleiden, persoonlijk contact centraal staat. Het doel is om samen aan uw herstel te werken, zodat u zo snel mogelijk weer pijnvrij kunt bewegen.
Het is belangrijk om bij aanhoudende kniepijn naar de fysiotherapeut te gaan om langdurige pijn en eventuele beperkingen te voorkomen. Maak vandaag nog een afspraak via onze website!