Wat kan een fysiotherapeut doen bij een frozen shoulder?
Wat kan een fysiotherapeut doen bij een frozen shoulder?
Heeft u last van een pijnlijke en stijve schouder? Dan kampt u mogelijk met een frozen shoulder.
Deze blessure komt ongeveer bij 2 tot 5% van de bevolking voor, met name bij mensen tussen de 40 en 65 jaar oud*.
Hoewel deze blessure erg belemmerend kan zijn in uw dagelijks leven, kan het goed behandeld worden door middel van fysiotherapie.
Op deze pagina leest u wat het is en hoe de behandeling hiervan er nou precies uitziet.
Wat is een frozen shoulder?
Gewrichten worden omgeven door een sterke bindweefsellaag. Deze laag beschermt het gewricht en houdt de delen waaruit het gewricht bestaat, bij elkaar.
We noemen deze bindweefsellaag het gewrichtskapsel. Wanneer het gewrichtskapsel rondom de schouder gaat ontsteken, verstijft deze langzaam. Hierdoor kunt u uw schouder steeds minder goed bewegen.
Wanneer de schouder in ten minste drie richtingen moeilijk te bewegen is, spreken we van een frozen shoulder.
Wat zijn de mogelijke oorzaken?
Vaak is er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen voor het ontstaan. Soms geeft een val, operatie of zwaar werk aanleiding tot het ontsteken van het gewrichtskapsel.
Ook weten we dat diabetes, schildklieraandoeningen, epilepsie, hart- en longaandoeningen en de ziekte van Parkinson wat vaker gepaard gaan met een frozen shoulder.
Hiernaast kan langdurige stress een belangrijke rol spelen in het ontstaan van een ontsteking in het gewrichtskapsel van de schouder.
Wat zijn de symptomen van een frozen shoulder?
Een frozen shoulder wordt gekenmerkt door steeds erger wordende pijn en stijfheid in de schouder. De pijn kan uitstralen naar de arm en kan ’s nachts erger worden, wat op zijn beurt kan leiden tot slaapproblemen.
De stijfheid brengt een beperkt bewegingsbereik met zich mee. Hierdoor kunt u moeite krijgen bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, zoals aankleden, het kammen van het haar en het reiken naar objecten op hoogte.
De klachten van een frozen shoulder ontwikkelen zich vrijwel altijd in drie fasen:
Bevriezende en verstijvende fase. Deze fase kan enkele weken tot negen maanden duren. De pijn in de schouder wordt langzaam erger en u kunt ook in rust pijnklachten gaan ervaren. De pijn kan uitstralen naar de onderarm, de bovenkant van uw rug en uw nek. Hiernaast neemt de stijfheid steeds meer toe.
Bevroren fase. Deze fase duurt ongeveer vier tot negen maanden. De pijn neemt in de bevroren fase weer iets af, maar de stijfheid blijft aanhouden.
Ontdooiende fase. De ontdooiende fase duurt gemiddeld vier tot twaalf maanden. In deze fase verdwijnt de pijn volledig en komt de beweeglijkheid langzaam terug.
De behandeling van een frozen shoulder
Een frozen shoulder kan vanzelf overgaan. Helaas duurt dit vaak erg lang: tussen de tien maanden tot ruim drie jaar. Door middel van fysiotherapie kan het herstelproces van een frozen shoulder versneld worden.
Uw fysiotherapeut kan u ten eerste adviseren hoe u uw schouder mag belasten. Om te voorkomen dat uw schouder nog stijver wordt, is het namelijk belangrijk om binnen uw pijngrens te blijven bewegen.
Tijdens de bevriezende en verstijvende fase is het niet verstandig om uw schouder te forceren. Dit kan namelijk juist tot meer pijn leiden. Tijdens de bevroren fase kunt u geleidelijk aan intensiever gaan oefenen.
Naast het vinden van de juiste balans tussen inspanning en ontspanning, leren we u om om te gaan met de beperkingen in uw dagelijks leven. Daarnaast kunnen onze fysiotherapeuten u spierversterkende oefeningen en rekoefeningen geven, gebaseerd op de fase waarin uw frozen shoulder zich bevindt.
Ten slotte kunnen we mobilisaties toepassen om de pijn en stijfheid te verminderen.
Herstellen van een frozen shoulder bij Fysiotherapie Van der Vegt
Onze fysiotherapeuten bij Fysiotherapie Van der Vegt begeleiden u graag bij uw herstel. Samen zullen we achterhalen of er factoren zijn die het herstel belemmeren en we zullen zoeken naar passende oplossingen om zo een optimaal herstelproces te bevorderen.
Heeft u nog vragen of wilt u beginnen met uw herstel? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!