Pijnklachten door een beknelde zenuw in de rug met uitstraling naar het been
Een beknelde zenuw in de rug
Wanneer u al gedurende langere tijd last heeft van rugpijn of wanneer de pijn opeens is komen opzetten, kan er sprake zijn van een beknelde zenuw in uw rug. De beknelling van een zenuw wordt ook wel een zenuwcompressie genoemd. Een zenuwcompressie treedt op wanneer er weefsels te veel druk uitoefenen op een zenuw.
De zenuwen in uw rug zijn erg belangrijk voor het bewegen en het gevoel in uw rug en de benen. Zenuwen sturen signalen vanuit de benen naar de rest van het lichaam en de hersenen en weer vanuit de hersenen naar de benen.
Deze signalen bevatten veel informatie over het bewegen en het gevoel van uw lichaam. Een beknelde zenuw rug kan daarom ook erg pijnlijk zijn en invloed hebben op het uitvoeren van uw dagelijkse activiteiten.
Oorzaken van een beknelde zenuw in de rug
De wervelkolom bestaat naast wervels ook uit tussenwervelschijven. Wanneer er een tussenwervelschijf uitpuilt, kan deze uitpuiling tegen één of meerdere zenuwen aandrukken. Hierdoor kunnen er geleidingsproblemen in deze zenuw ontstaan, wat de achterliggende oorzaak kan zijn voor bijvoorbeeld een beknelde zenuw rug.
Naast dat een tussenwervelschijf voor druk op de zenuw kan zorgen, kan het wervelkanaal ook vernauwd zijn. De zenuwen in de rug lopen door dit wervelkanaal. Bij een vernauwing van dit kanaal is er niet genoeg ruimte meer voor de zenuwen en kunnen deze bekneld raken.
Daarnaast kan ook artrose in uw rug zorgen voor een beknelde zenuw rug en de bijbehorende klachten. Artrose beïnvloedt de gewrichten in de rug. De kwaliteit van het kraakbeen vermindert, het gewricht raakt soms ontstoken en het bot bij het gewricht verandert. Deze veranderingen in de gewrichten in de rug kunnen een zenuwcompressie als gevolg hebben.
Het is soms moeilijk een precieze oorzaak aan te wijzen voor het ontstaan van bovenstaande processen. Echter, een hoge en herhaaldelijke belasting in de rug heeft er vaak mee te maken. Denkt u hierbij aan fysiek zwaar werk of veel zitten.
Symptomen van een beknelde zenuw in de rug
Een beknelde zenuw in de rug geeft vaak scherpe pijnklachten. Naast dat de pijnklachten lokaal (in de rug) aanwezig kunnen zijn, stralen de klachten ook vaak uit naar één of beide benen. De pijnklachten kunnen ook aanwezig zijn in uw billen, heupen, benen, enkels en voeten. Naast pijn kunt u ook tintelingen voelen in de benen en in de voeten.
Daarnaast kunt u minder kracht hebben in de benen en kan het gevoel zijn aangedaan. Dit bemoeilijkt het lopen. De klachten van een beknelde zenuw rug met uitstraling naar de benen nemen vaak toe in een bepaalde houding of tijdens een bepaalde beweging.
Diagnose van een beknelde zenuw in de rug
De fysiotherapeut zal u vragen stellen over uw klachten om een juiste diagnose te kunnen stellen. Na het stellen van de vragen zal de therapeut een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Bij dit onderzoek zal de therapeut zich focussen op de beweeglijkheid van de rug, veranderde reflexen, spierzwakte, veranderingen in het gevoel en eventuele problemen met het evenwicht. Soms is er aanvullend onderzoek nodig voor een beknelde zenuw rug in de vorm van een röntgenfoto of MRI-scan.
De behandeling van een beknelde zenuw in de rug
Het is belangrijk dat u bij het ontstaan van bovenstaande klachten snel hulp zoekt. Wanneer de oorzaak van de beknelling kan worden verholpen, kan blijvende schade aan de zenuw worden verholpen. De fysiotherapeut kan u hierbij verder helpen.
De fysiotherapeut kan de symptomen verlichten door oefeningen te geven, waardoor de zenuw makkelijker beweegt en waarbij de wervelkolom wordt gestabiliseerd. Hiernaast kan uw fysiotherapeut bepalen of er eventueel een huisarts moet worden geraadpleegd.
Neem contact met ons op!
De fysiotherapeuten van Fysiotherapie van der Vegt hebben veel ervaring met zenuwproblematiek. Zij kunnen u kundig en snel helpen. Ze gaan samen met u kijken naar de beste behandeling voor uw specifieke klacht. U kunt gemakkelijk via onze site een afspraak inplannen (www.fysiotherapievandervegt.nl) of ons bereiken op het telefoonnummer: 038-2100107.