Hoe kan fysiotherapie helpen bij klachten door een beenlengteverschil?
Hoe kan fysiotherapie helpen bij klachten door een beenlengteverschil?
Bij de meeste mensen is het ene been net iets korter/langer dan het andere been. Meestal zorgt een gering beenlengteverschil niet voor problemen en is het lichaam in staat te compenseren voor deze kleine verschillen.
Echter, wanneer het verschil tussen beide benen te groot wordt, dan kunnen er vervelende klachten ontstaan die het dagelijks functioneren behoorlijk kunnen belemmeren.
In dit artikel kunt u lezen wat een beenlengteverschil is en hoe het ontstaat. Daarnaast leggen we uit wat fysiotherapie voor u kan betekenen wanneer u klachten heeft door een beenlengteverschil.
Wat is een beenlengte verschil precies?
Wanneer de afstand van de enkel tot het bekken verschilt tussen beide benen, wordt er gesproken van een beenlengteverschil. Een beenlengteverschil is veelvoorkomend. Zo heeft ongeveer 90% van de mensen een beenlengteverschil van 0,6 cm.
Dit verschil wordt meestal niet opgemerkt en veroorzaakt vaak geen grote problemen. Wanneer het beenlengteverschil echter groter is, neemt de kans op klachten toe.
Door een beenlengteverschil kan er een scheefstand van het bekken ontstaan. De knie, de heup en het bekken zullen aan de kant van het korte been naar beneden zakken. Dit kan zorgen voor klachten met lopen en pijnklachten aan de voeten. Bijvoorbeeld doordat de scheefstand wordt gecompenseerd door aan één kant op de tenen te gaan lopen.
Op de lange termijn kan deze scheefstand zorgen voor slijtage van de knieën en de heupen waardoor er klachten kunnen ontstaan als pijn en stijfheid tijdens bewegen.
Verschillende klachten door een beenlengte verschil
Hierdoor kan er een zijwaartse kromming in de wervelkolom ontstaan met als gevolg een verhoogde spanning in de rug-, schouder- en nekspieren. Deze verhoogde spierspanning zorgt op haar beurt voor verminderde flexibiliteit waardoor spieren stram en stijf aanvoelen en pijnklachten kunnen geven.
Hoe ontstaat een beenlengte verschil?
Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van een beenlengteverschil. Het beenlengteverschil kan kort na de geboorte ontstaan als gevolg van verschillen in lengte en/of vorm van de botten. Een beenlengteverschil kan echter ook veroorzaakt worden door een groeistoornis of botbreuken.
Zo kan een groeistoornis ervoor zorgen dat het kraakbeenweefsel van het ene bot sneller groeit dan bij het andere bot waardoor er een verschil in beenlengte ontstaat. Bij een botbreuk is er een tijdelijke toename van de bloeddoorstroming op de plek van de breuk waardoor groeischijven sneller groeien. Ook dit kan een beenlengteverschil tot gevolg hebben.
De meest voorkomende oorzaak is echter een verschil in spierspanning in de heupregio. Hierdoor kan het ene been meer omhoog getrokken worden dan het andere been.
Wat kan fysiotherapie voor u betekenen bij een beenlengte verschil?
De behandeling bij klachten door een beenlengteverschil zal zich met name richten op het mobiliseren en versterken van de spieren rondom de gewrichten die het beenlengteverschil veroorzaken of compenseren.
Meestal gebeurt dit middels mobilisatie technieken en oefentherapie. Bij mobilisatie technieken kunt u denken aan massages en fricties om de spieren soepeler te laten worden en de doorbloeding van de spieren te verbeteren.
Daarnaast zal de fysiotherapeut ook veel gebruikmaken van oefentherapie gericht op het versterken van de spieren en het aannemen van een juiste houding tijdens bewegen. Door het versterken van de spieren rondom de gewrichten waar u klachten ervaart, zullen de betreffende gewrichten minder onder druk komen te staan met als gevolg een afname van de pijnklachten.
Ook het aannemen van een juiste houding tijdens bewegen, draagt bij aan het verminderen van de klachten en het voorkomen van klachten door een beenlengteverschil in de toekomst.
Fysiotherapie bij Fysiotherapie Van der Vegt
Ervaart u klachten als gevolg van een beenlengteverschil en wilt u hier graag van af? Bij Fysiotherapie Van der Vegt bent u aan het juiste adres. Onze fysiotherapeuten helpen u graag de klachten te verminderen en uw mobiliteit te verbeteren, zodat u weer pijnvrij kunt bewegen.
Bent u benieuwd wat onze fysiotherapeuten voor u kunnen betekenen of wilt u een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact op met de praktijk via het nummer 038 – 210 01 07 of stuur een e-mail naar [email protected].