Onze fysio’s helpen u graag bij klachten door een tennisarm
Onze fysio’s helpen u graag bij klachten door een tennisarm
Jaarlijks komt een tennisarm bij 2% van de Nederlanders voor. Iedereen kan een tennisarm krijgen, maar mensen tussen de 40 en 50 jaar lopen het grootste risico. Bij een tennisarm is er irritatie ter hoogte van de knobbel aan de buitenkant van uw elleboog. Op die knobbel zitten spieren van uw onderarm vast aan uw elleboog. Door overbelasting kan dit zorgen voor klachten. Voor de behandeling van een tennisarm kan een fysiotherapeut u helpen, maar wat doet een fysio bij Fysiotherapie van der Vegt precies?
Wat is een tennisarm?
Een tennisarm wordt ook wel tenniselleboog of in medische termen, epicondylitis lateralis genoemd. Het is de meest voorkomende aandoening aan de elleboog. De naam is misleidend, omdat maar een klein deel van de mensen met een tennisarm ook daadwerkelijk tennist. Een tennisarm ontstaat niet per se bij het tennissen, maar kan ontstaan door het herhaaldelijk maken van dezelfde beweging. Dit kan onder andere het typen op een toetsenbord, schroeven draaien of het uitwringen van doeken zijn.
Oorzaken van een tennisarm
Hoe een tennisarm ontstaat is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk heeft het te maken met overbelasting van de spieren in de onderarm die aan de buitenkant van de elleboog vastzitten. De overbelasting kan ontstaan doordat u met uw pols steeds dezelfde beweging, ook wel een repetitieve beweging maakt, of als u ineens uw spieren hard laat werken zonder van tevoren een warming-up te doen. Op deze manier kunnen er dan scheurtjes ontstaan in de pezen waarmee de spieren vastzitten aan de elleboog.
Symptomen bij een tennisarm
Een tennisarm heeft verschillende symptomen. Pijn is een van de belangrijkste kenmerken. Een tennisarm doet pijn bij bewegingen als de hand dichtknijpen, de pols naar achteren buigen en het naar buiten draaien van uw onderarm. Daarnaast kunt u pijn ervaren wanneer u op de knobbel aan de buitenkant van uw elleboog drukt.
Andere symptomen die kenmerkend voor een tennisarm zijn:
• een zeurende of stekende pijn aan de buitenkant van de elleboog;
• het stijf aanvoelen van de spieren in de bovenarm;
• pijn bij het strekken van de elleboog;
• een slechtere knijpkracht in de hand.
De diagnose van een tennisarm
De diagnose kan gesteld worden op basis van lichamelijk onderzoek. Voor de diagnose zijn er verschillende testen om erachter te komen of er sprake is van een tennisarm. Eén daarvan is een epicondylitis lateralis test, ofwel de Maudsley’s test. Bij deze test houdt de patiënt de elleboog gestrekt. Vervolgens moet de patiënt de middelvinger strekken, terwijl hier weerstand tegen geboden wordt. Wanneer de patiënt pijnt ervaart aan de buitenkant van de elleboog, is er sprake van een tennisarm.
De behandeling van een tennisarm
Een tennisarm kan vanzelf overgaan, maar het kan wel maanden duren. Belangrijk is om te zorgen dat de arm niet stijf wordt. Dit kan op verschillende manieren. Door de arm zo veel mogelijk normaal te gebruiken, blijven de spieren soepel en sterk. Bewegen is vaak goed, ondanks dat het pijn doet. Soms durven mensen hun arm door de pijn niet meer goed te gebruiken. Een fysio- of oefentherapeut kan u dan helpen met oefeningen. U leert dan uw arm weer normaal te gebruiken. Ook bieden sommige fysiotherapeuten nog shockwave therapie aan, waarbij shockgolven kunnen helpen bij het herstel.
Fysiotherapie bij Fysiotherapie van der Vegt
Ook bij Fysiotherapie van de Vegt bieden we shockwave therapie aan. U kunt bij ons terecht voor vele lichamelijke klachten. Bij ons is iedereen welkom, van jong tot oud. Naast algemene fysiotherapie bieden wij dus ook specialistische behandeling aan zoals shockwave therapie, manuele therapie en dry needling. Op die manier kunnen wij altijd een oplossing bieden voor uw klacht. Een afspraak maken gaat heel gemakkelijk. U kunt ons bellen of mailen, maar u kunt ook heel gemakkelijk zelf online een afspraak maken via ons boekingssysteem, ook als u dit voor de eerste keer doet.