Fysiotherapie bij herniaklachten
Fysiotherapie bij herniaklachten
Een rughernia is een veelvoorkomend probleem. In Nederland hebben bijna 6 op de 1000 mensen last van een herniaklachten. Een hernia heeft vaak een grote impact op iemand zijn dagelijkse leven.
In dit artikel bespreken wij wat een rughernia is, wat de oorzaken zijn van een hernia, de klachten die hierbij komen kijken en de behandeling van de hernia.
Wat is een rughernia?
Bij een rughernia is er sprake van een uitstulpende tussenwervelschijf. Een rughernia komt meestal voor in de onderrug. Tussen de wervels in de wervelkolom zitten tussenwervelschijven. Deze schijven bestaan uit kraakbeen met een zachte kern, die als schokdemper fungeert.
De uitstulping van een tussenwervelschijf kan ervoor zorgen dat een zenuw beklemd raakt. Dit kan leiden tot uitstralende pijn in de ledematen; herniaklachten. Zo wordt uitstralende pijn in het been veroorzaakt door een rughernia, terwijl uitstralende pijn in de arm wordt veroorzaakt door een nekhernia. Vaak is het zo wanneer de druk op de zenuw minder wordt, de pijn zal ook afnemen.
Oorzaken van een rughernia
Een hernia ontstaat meestal door geleidelijk erger wordende schade aan een tussenwervelschijf. Er zijn verschillende oorzaken voor een rughernia. Ten eerste is het zo dat erfelijke factoren een rol spelen bij een hernia. Men kan een aangeboren zwakte van de tussenwervelschijven hebben, waardoor de kans op een hernia groter is.
Ten tweede kan overbelasting van de rug een oorzaak zijn voor een hernia. Wanneer de rug langdurig te veel wordt belast, kan de druk op de tussenwervelschijven te groot worden, waardoor deze beschadigd raken. Zwakke rugspieren spelen hierbij ook een rol. Bij te zwakke spieren worden de krachten die op de rug werken onvoldoende opgevangen, waardoor ook hier de druk op de tussenwervelschijven toeneemt.
Tot slot speelt ouderdom een rol. Naarmate we ouder worden, zullen de tussenwervelschijven steeds meer gaan slijten. De kans op het krijgen van een hernia wordt dus groter op latere leeftijd.
Klachten bij een rughernia
Een rughernia is vervelend en kan u bemoeilijken in uw dagelijkse activiteiten. De klachten die bij een rughernia passen zijn erg typerend. Een rughernia geeft vaak uitstralende pijn naar de bil of het been.
De uitstralende pijn wordt vaak omschreven als een scherpe pijn en gaat regelmatig gepaard met een doof gevoel of tintelingen in het been of de voet. Het dove gevoel en de tintelingen kunnen zorgen voor krachtverlies, wat als erg vervelend kan worden ervaren.
Mensen met een hernia hebben vaak moeite met bukken en ervaren pijn bij het zitten en staan. Daarnaast ervaren deze mensen ook pijn in de rug bij hoesten, niezen en persen.
Dit komt doordat tijdens deze momenten de druk in het wervelkanaal wordt verhoogd en daarmee dus ook de druk op de zenuwwortel.
Behandelmogelijkheden bij een rughernia
Er zijn verschillende behandelmogelijkheden voor een rughernia. In eerste instantie is er de afweging of er geopereerd dient te worden of niet. In de meeste gevallen is het herstel van een hernia goed en is een operatie niet nodig. Een operatie is namelijk zeer ingrijpend, waardoor de voor- en nadelen goed afgewogen dienen te worden.
Behandelen zonder operatie
Wanneer de conservatieve behandeling wordt gekozen, zal deze met name bestaan uit fysiotherapie en pijnmedicatie. Deze behandelingswijze wordt gekozen wanneer er alleen sprake is van rugpijn en geen uitstralingspijn naar het been. Een fysiotherapeut kan u helpen bij uw herstelproces van een hernia. Zo kunnen onze fysiotherapeuten ervoor zorgen dat de spierspanning in uw rug vermindert, waardoor de pijn afneemt. Het gevolg hiervan is dat u makkelijker kunt bewegen, wat erg belangrijk is bij een hernia.
Fysiotherapeuten kunnen u ook helpen bij het vergroten van de kracht en stabiliteit van de rugspieren door middel van training. Daarnaast kijken ze of u een goede lichaamshouding hebt, die niet druk vergrotend is voor de wervelkolom. Uiteindelijk bevordert fysiotherapie het herstelproces van een hernia, waardoor een operatie voorkomen kan worden.
Behandelwijze met operatie
Soms is er geen andere mogelijkheid dan te opereren. Dit wordt gedaan bij ernstige gevallen, bijvoorbeeld bij mensen die last hebben van heftige uitstralingspijn en soms zelfs verlamming van het been. Tijdens de operatie zal de chirurg de uitstulping verwijderen, waardoor de druk op de zenuw afneemt. Opereren brengt altijd risico’s met zich mee, waardoor de behandeling zonder operatie vaak de voorkeur krijgt.
Fysiotherapie van der Vegt
Herkent u bovenstaande klachten en wilt u een van onze fysiotherapeuten naar uw klachten laten kijken? Twijfel niet langer en neem contact met ons op. Bij Fysiotherapie van der Vegt helpen wij u graag van uw klachten af.