Onze fysiotherapeutische zorg bij achillespeesklachten
Onze fysiotherapeutische zorg bij achillespeesklachten
Heeft u wel eens last gehad van uw achillespees? De achillespees is een belangrijke pees voor het lopen en bewegen van de voet. De achillespees bevindt zich in de hiel. In dit artikel leggen wij u uit wat u het beste kunt doen bij achillespeesklachten en hoe wij u hierbij kunnen helpen.
Wat is de achillespees?
De achillespees is essentieel om normaal te kunnen wandelen. De pees verbindt de kuitspier met de hiel van de voet. De achillespees is de sterkste en grootste pees van ons lichaam. Schade aan deze pees ontstaat dan ook pas na blootstelling van drie tot zeven keer het lichaamsgewicht! De pees zorgt ervoor dat u van de grond afzet wanneer u loopt, rent of springt. Wanneer de pees echter plotseling of structureel wordt overbelast, dan kan deze klachten geven. De klachten zijn vaak hardnekkig en kunnen veel invloed hebben op het dagelijkse leven.
Wat zijn de oorzaken?
Er zijn verschillende oorzaken voor klachten aan de achillespees. Zo kan de pees ontstoken zijn, gescheurd zijn, uitgerekt zijn of alleen beschadigd zijn. Vaak ontstaat achillespeesletsel doordat iemand ongetraind veel sport. Het is belangrijk om de kuitspier langzaam te trainen, zodat ook de achillespees sterker wordt om zo schade te voorkomen.
Ook door langdurige overbelasting kan er schade ontstaan. Hiernaast kan trainen in de winter of in de kou in het algemeen zorgen voor snellere schade. Tot slot kunnen ook sommige medicijnen schade veroorzaken, zoals bepaalde antibiotica.
Achillespeesletsel ontstaat meestal bij mensen tussen de 30 en 60 jaar. Over het algemeen komt het vaker voor bij (mannelijke) atleten en hardlopers, maar kan het ook ontstaan bij inactiviteit, tijdens of na het normale sporten of bij een andere vorm van overbelasting.
Wat merkt u bij achillespeesletsel?
Als de achillespees is beschadigd, merkt u dat u de voet minder goed kan gebruiken. Bij het gebruiken van de kuitspier, zoals bijvoorbeeld tijdens het wandelen of hardlopen, voelt u pijn. Deze pijn kan continu zijn, of alleen bij het gebruiken van de spier. Ook kan de hiel gezwollen en rood zijn. In sommige gevallen kan de hiel ook in de ochtend stijf aanvoelen. De eerste stappen zijn dan vooral het meest pijnlijk.
Het belangrijkste om te doen bij schade aan de achillespees, is rust nemen. De spier is beschadigd en heeft tijd nodig om te herstellen. In de dagen nadat de pees beschadigd is, is het verstandig om even een pauze te nemen van het sporten. In de weken erna kunt u wellicht uw eigen sport afwisselen met een andere sport, zodat de kuit en hiel tijdelijk ontlast worden.
Als u vaker last heeft van letsel aan de achillespees, is het verstandig om de kuitspier te trainen. Het is aan te raden om dit langzaam op te bouwen. Door een sterkere spier, pees en hiel, is de kans op letsel in het vervolg kleiner omdat deze beter bestand zijn tegen druk en belasting.
Wanneer moet u contact opnemen?
Wanneer de pijn aanhoudt, dan is het verstandig om met een specialist te overleggen. Vaak kan een fysiotherapeut u helpen bij het herstellen. Wanneer de klachten aanhouden, is het dus verstandig om met een fysiotherapeut te overleggen. Er zijn ook een aantal acute symptomen die kunnen duiden op een gescheurde achillespees.
Het eerste symptoom hiervan kan plotselinge pijn zijn na het zetten van een stap. Het kan soms voorkomen dat u dan een ‘knap’ voelt in uw hiel. Ook als u een kuiltje voelt in de hiel, die er daarvoor niet zat, kan dit wijzen op een scheur. Tot slot is het niet meer op uw tenen kunnen staan ook een belangrijke indicatie voor een gescheurde achillespees. In deze gevallen raden wij u aan direct contact op te nemen met een fysiotherapeut, omdat de pees schade opgelopen kan hebben. Het is niet verstandig om hier zelf meer rond te blijven lopen.
Fysiotherapie bij achillespeesklachten bij Fysio van der Vegt
Als de klachten bij een achillespeesletsel niet overgaan, is het verstandig een afspraak te maken bij de fysiotherapeut. De (sport)fysiotherapeut kan helpen bij het sneller herstellen van de achillespees. Zeker in een vroeg stadium kan de pees nog volledig herstellen. De meerderheid van de mensen met klachten in de achillespees, is hier na 10 tot 12 weken volledig van hersteld, wanneer ze goed begeleid worden.
Ook kan de fysiotherapeut ervoor zorgen dat de belastbaarheid van de hiel en kuit in het vervolg wordt vergroot. Dit kan door het doen van specifieke oefeningen. Hoe de behandeling in uw geval er precies uitziet, hangt helemaal af van uw situatie.
Heeft u last van klachten aan de achillespees? Maak dan nu een afspraak bij fysiotherapie Van der Vegt!