Fysiotherapie als juiste behandeling bij klachten door een instabiele schouder
De impact kan variƫren van mild ongemak tot ernstige beperkingen in beweging en functionaliteit. Wat een instabiele schouder precies inhoudt en wat u ertegen kunt doen, leest u in dit artikel.
De anatomie van de schouder
Het schoudergewricht, in medische terminologie het glenohumerale gewricht, wordt gevormd door het schouderblad (scapula) en het bot van de bovenarm (humerus). Hierbij vormt de bovenkant van de bovenarm een kop en vormt het schouderblad een kom. Dit type gewricht noemen we een kogelgewricht. Dit type gewrichten geeft een grote bewegingsvrijheid.
Aan het schoudergewricht hechten pezen van verschillende spieren. Deze spieren zorgen ervoor dat de arm kan bewegen, maar bieden ook veel stabiliteit aan de schouder. Daarnaast dragen verschillende ligamenten en het gewrichtskapsel bij aan de stabiliteit van de schouder.
Hoe komt het dat mijn schouder instabiel is?
Bij een instabiele schouder blijft de kop van het bovenarmbot niet goed in de kom van het schouderblad zitten. Het kan zelfs voorkomen dat de kop helemaal uit de kom schiet. We spreken dan van luxatie of ontwrichting.
Wanneer de schouder volledig uit de kom is, moet deze in het ziekenhuis worden teruggeplaatst. Het kan ook zijn dat de kop gedeeltelijk uit de kom schiet en dan weer terug beweegt. Dit heet een subluxatie.
Een (sub)luxatie kan mede ontstaan doordat de kom van het schouderblad vrij ondiep is. Dit zorgt voor een groot bewegingsbereik van de schouder, maar heeft als nadeel dat de kop relatief makkelijk uit de kom schiet.
Wanneer de schouder vaker gedeeltelijk uit de kom schiet en dan weer terugschiet, spreken we van een instabiele schouder. Dit is een onwenselijke situatie omdat hierdoor extra schade kan ontstaan.
Symptomen en oorzaken van een instabiele schouder
Bij een instabiele schouder heeft u vaker het gevoel dat uw schouder uit de kom schiet. Een instabiele schouder kan leiden tot pijn, ongemak en beperkingen in het bewegen. De pijn zal vooral voorkomen in de vorm van felle pijnscheuten aan de voorkant van de schouder. Ook kan er een klikkend gevoel in de schouder worden ervaren.
Een instabiele schouder kan verschillende oorzaken hebben, waaronder letsel door een val of een ongeluk, herhaalde overbelasting van de schouder of aangeboren afwijkingen in de anatomie van het schoudergewricht.
Fysiotherapie bij een instabiele schouder
Bij de behandeling van een instabiele schouder speelt fysiotherapie een cruciale rol. Een fysiotherapeut zal eerst uw schouder onderzoeken en uw klachten uitvragen. Aan de hand hiervan zal een behandelplan worden gemaakt. Dit behandelplan zal bestaan uit verschillende interventies.
Het doel van deze interventies is het herstellen van de stabiliteit, mobiliteit en kracht van het schoudergewricht en de omliggende structuren. Dit moet ervoor zorgen dat de schouder niet zo snel meer (gedeeltelijk) uit de kom schiet.
De behandelingen van een fysiotherapeut kunnen bestaan uit het aanraden van specifieke oefeningen en het toepassen van mobilisaties en hands-on technieken. Hierbij zal de focus liggen op uw specifieke behoeften en doelen.
Daarnaast zal een fysiotherapeut educatieve informatie geven om gezonde bewegingspatronen te realiseren, zodat herhalingen van letsels kunnen worden voorkomen. Ook zal u oefeningen meekrijgen voor thuis om het herstelproces te bespoedigen.
Fysiotherapie van der Vegt bij schouderklachten
Heeft u last van een instabiele schouder en wilt u dit graag verhelpen? De fysiotherapeuten van fysiotherapiepraktijk van der Vegt helpen u graag om af te komen van de vervelende klachten die horen bij een instabiele schouder.
Bij fysiotherapie van der Vegt hebben wij diverse ervaren therapeuten en beschikken wij over specialistische kennis. Maak daarom binnen 1 minuut een afspraak op de website!