De toegevoegde waarde van shockwave therapie bij peesklachten
Shockwave therapie bij peesklachten
Heeft u last van peesklachten en heeft tot nu toe niks geleid tot herstel? Was de pijn weggegaan, maar is die nu toch teruggekeerd? Shockwave therapie kan een uitkomst bieden bij peesklachten. In dit artikel leggen we uit hoe deze vorm van therapie precies werkt en hoe dit voordelig is ten opzichte van andere behandelingen.
Wat zijn peesklachten?
Peesblessures komen vaak voor bij actieve mensen zoals sporters. Toch kunnen ook minder actieve mensen last hebben van peesklachten. De klachten houden ongeveer drie tot zes maanden aan.
Pezen vormen de verbinding tussen spieren en botten. Bij elke beweging worden de pezen dus gebruikt. Pezen kunnen veel belasting aan, maar hebben voldoende tijd nodig om te herstellen. Peesklachten ontstaan wanneer de balans tussen de mate van belasting en de belastbaarheid van de pees verstoord is. Naast dat de pees overbelast kan raken, kan de pees ontstoken zijn of scheurtjes bevatten. Dit zorgt voor veel pijn in de ochtend, bij het starten met bewegen of bij het stoppen met bewegen.
Peesblessures komen vaker voor dan andere blessures, zoals spier- of slijmbeursblessures. De bekendste pees waar klachten aan ontstaan is de achillespees. Verder kunnen klachten ontstaan aan bijvoorbeeld de kniepees, schouderpees en pezen rondom de elleboog.
Wat is de standaardbehandeling bij peesklachten?
Om peesklachten in beeld te brengen, wordt vaak echografie gebruikt. Hiermee kan de pees nauwkeurig onderzocht worden en kan beter bepaald worden wat de ernst van de klachten is.
Tijdens de behandeling van peesklachten wordt normaliter oefentherapie of massage gebruikt. Door tijdens oefentherapie inzicht te krijgen in de belastbaarheid van de spier, kan de patiënt weten wat wel en niet verantwoord is. Bij oefentherapie wordt gericht gewerkt aan de mobiliteit, kracht en stabiliteit van het gewricht waar de peesklachten zich bevinden.
Bij een hardnekkige blessure, zoals een peesblessure, is shockwavetherapie een goede behandeling. Deze behandeling stimuleert namelijk het natuurlijk herstel van de pees.
Wat is shockwave therapie?
Bij shockwave therapie wordt er gebruikt gemaakt van schokgolven. Deze schokgolven komen uit een apparaat. Het apparaat zendt trillingen uit richting de plek waar de klachten zich bevinden. Elke trilling resulteert in een zogenaamd microtrauma. Hier is niets ergs aan. Dit zorgt er juist voor dat het lichaam opnieuw doorheeft dat hier herstel moet plaatsvinden. Zo wordt de doorbloeding verbeterd en maakt het lichaam verschillende herstel stimulerende stoffen aan.
Shockwave therapie wordt niet alleen ingezet bij peesklachten, maar ook bij andere aandoeningen waar veel pijn bij komt kijken. Voorbeelden hiervan zijn pijn onder de knieschijf, hielspoor en scheenbeenklachten.
Hoe werkt de behandeling?
Een behandeling met behulp van shockwave therapie ziet er bij ons als volgt uit. Eerst wordt met echografie de desbetreffende pees in beeld gebracht om met zoveel mogelijk informatie te beginnen. Nadat het klachtenbeeld duidelijk is en wanneer vastgesteld is dat shockwave therapie de juiste behandelmethode is, wordt er wat gel op de aangedane plek aangebracht. De gel helpt de schokken beter over te brengen.
Vervolgens richt de fysiotherapeut de behandelkop op het aangedane gebied en begint deze schokken uit te zenden. Dit doet over het algemeen geen pijn, maar kan wel onaangenaam zijn.
Hoeveel behandelingen zijn er nodig?
Hoewel shockwave therapie het aantal benodigde behandelingen flink reduceert ten opzichte van andere behandelmethoden, heeft de patiënt toch vaak vijf behandelingen nodig. Deze behandelingen volgen elkaar niet te snel op, omdat de pees moet herstellen van de microtrauma’s. Het duurt ongeveer zeven tot tien dagen voor een volgende behandeling gepland wordt.
Rust is zeer belangrijk tijdens het herstelproces. Toch is te veel rust nemen ook niet de bedoeling. Blijf in beweging, maar forceer niks.
Maak nu een afspraak bij Fysiotherapie Van der Vegt
Heeft u last van (langdurige) peesklachten? Blijf hier niet mee rondlopen. De klachten kunnen al lang genoeg aanhouden. Wij komen graag met u in contact om te kijken hoe wij u kunnen helpen met behulp van shockwave therapie.