Hoe kan fysiotherapie helpen bij klachten door een golfarm?
Hoe kan fysiotherapie helpen bij klachten door een golfarm?
Een golfarm, ook bekend als golferselleboog, is een veelvoorkomende aandoening die pijn en ongemak veroorzaakt aan de binnenkant van de elleboog. Deze blessure komt bij zo’n 6 op de 1000 Nederlands per jaar voor. Dit zijn lang niet alleen golfers.
In dit artikel bespreken we de oorzaken van een golfarm, de symptomen van een golfarm en de rol van de fysiotherapeut bij een golfarm.
Oorzaken van een golfarm
De oorzaken van een golfarm zijn divers en vaak gerelateerd aan herhaalde belasting van de spieren en pezen in dit gebied. De belangrijkste oorzaak van deze aandoening is herhaalde overbelasting van de onderarmspieren.
Activiteiten zoals golfen, tennis, schilderen, tuinieren of zelfs regelmatig tillen van zware voorwerpen kunnen de elleboogspieren overbelasten. Dit kan leiden tot microtrauma’s in de pezen die de onderarmspieren aanhechten aan de elleboog.
Naast herhaalde bewegingen, kunnen ook verkeerde technieken of het gebruik van verkeerd gereedschap bij bepaalde activiteiten de risico’s op een golfarm vergroten. Factoren zoals een slechte lichaamshouding, zwakke onderarmspieren en onvoldoende rusttijden tussen repetitieve activiteiten kunnen bijdragen aan het ontstaan van deze aandoening.
Veroudering speelt ook een rol bij het ontstaan van een golfarm. Naarmate we ouder worden, worden pezen minder flexibel en vatbaar voor blessures, waardoor het risico op een golfarm toeneemt.
Het is essentieel om bij de eerste tekenen van een golfarm rust te nemen, de belasting te verminderen, het gevoelige gebied te ijzen en indien nodig medische hulp te zoeken.
Symptomen van een golfarm
Een golfarm veroorzaakt verschillende symptomen die meestal geleidelijk ontstaan en zich concentreren rond de binnenkant van de elleboog. De belangrijkste symptomen van deze blessure zijn:
Het meest voorkomende symptoom is pijn of een zeurend gevoel aan de binnenkant van de elleboog. De pijn kan uitstralen naar de onderarm en pols.
De pijn wordt meestal erger tijdens activiteiten die de onderarmspieren belasten, zoals het vasthouden van een golfclub, tennisracket, schilderpenseel, tuingereedschap of bij het tillen en dragen van voorwerpen.
Vaak is het pijnlijk wanneer er druk wordt uitgeoefend op de binnenkant van de elleboog. Patiƫnten kunnen stijfheid ervaren in de elleboog, vooral bij het opstaan in de ochtend of na langdurige rustperiodes.
Een golfarm kan leiden tot een verminderd gevoel van kracht waarbij u moeite kunt ervaren bij het uitvoeren van dagelijkse taken, zoals het vasthouden van een kopje, een deurklink gebruiken of iets optillen.
Het is belangrijk om bij aanhoudende pijn en deze symptomen medische hulp te zoeken van bijvoorbeeld een fysiotherapeut. Vroegtijdige diagnose en behandeling kunnen helpen om verdere complicaties te voorkomen en een snel herstel te bevorderen.
Fysiotherapie bij een golfarm
De fysiotherapeut speelt een essentiƫle rol in de behandeling van een golfarm. Hun expertise richt zich op het evalueren, behandelen en begeleiden. De doelstellingen van de fysiotherapeut zijn het verminderen van pijn, het bevorderen van genezing en het herstellen van de functie van de elleboog en onderarm. Hier zijn enkele manieren waarop fysiotherapeuten kunnen bijdragen aan de behandeling van een golfarm:
Fysiotherapeuten voeren een uitgebreide evaluatie uit om de ernst van de aandoening vast te stellen en andere mogelijke oorzaken van de symptomen uit te sluiten. Op basis van de evaluatie stelt de fysiotherapeut een individueel behandelplan op dat is afgestemd op uw specifieke behoeften.
Fysiotherapeuten kunnen verschillende technieken toepassen, zoals massage, manuele therapie en elektrotherapie, om pijn te verminderen en de spierspanning te verlichten. Fysiotherapeuten begeleiden u bij het uitvoeren van specifieke oefeningen die gericht zijn op het versterken van de onderarmspieren, het verbeteren van de flexibiliteit en het herstellen van de functie van de elleboog.
Indien de golfarm is ontstaan door een sport of activiteit, kan de fysiotherapeut helpen bij het aanleren van de juiste technieken en houdingen om herhaling van de blessure te voorkomen. Tot slot geven fysiotherapeuten advies over hoe u uw dagelijkse activiteiten kan aanpassen om de belasting op de elleboog te verminderen en hoe herhaling van de blessure voorkomen kan worden.
Fysiotherapie van der Vegt helpt bij klachten door een golfarm
Fysiotherapie Van der Vegt hecht veel waarde aan persoonlijk contact, waarbij het ons doel is om samen met u aan het herstel te werken. Dit zodat u binnen afzienbare tijd weer pijnvrij kunt bewegen.
Mocht u klachten herkennen of graag een van onze fysiotherapeuten naar uw klachten laten kijken? Twijfel dan niet langer en neem nu contact met ons op!