Fysiotherapie bij langdurige nekklachten
Fysiotherapie bij langdurige nekklachten
Nekpijn komt relatief gezien vaak voor. Ongeveer 2 op de 3 mensen heeft hier weleens last van. Meestal is de oorzaak van de nekklachten niet te achterhalen en is de pijn met enkele dagen/weken weer verdwenen. Soms duren de klachten echter langer dan 3 maanden. Dan spreken we van langdurige, oftewel chronische nekklachten. Hier heeft 1 op de 7 mensen last van. Nekklachten zijn over het algemeen relatief onschuldig, omdat er meestal geen ergere aandoening achter schuilt. Maar ze zijn wel erg vervelend. In dit artikel leest u hoe fysiotherapie kan bijdragen aan het herstel van chronische nekklachten.
Symptomen bij nekklachten
Klachten kunnen opeens of meer geleidelijk ontstaan. U kunt last hebben van zeurende of stekende pijn of een stijf gevoel in de nek. Daarnaast kunt u duizeligheid of hoofdpijn ervaren. Pijn kan ook uitstralen richting de armen. Door de nekpijn kunt u concentratieproblemen hebben.
Nekklachten hebben een negatieve invloed op het dagelijks leven. De klachten kunnen ervoor zorgen dat uw nek minder beweeglijk is. De stabiliteit van de nek kan tevens beperkter zijn. Andere nekspieren moeten ervoor zorgen dat uw nek toch in de goede positie blijft staan. Dit zorgt voor extra aanspanning in die spieren wat zorgt voor spierknopen (triggerpoints) in diezelfde spieren. Dit kunt u ervaren als (pijnlijke) bobbeltjes op de spieren.
Oorzaken van nekklachten
Zoals eerder genoemd, is er niet altijd een duidelijke oorzaak voor de nekklachten. Mogelijk komt het door een samenloop van factoren. Stress/spanning, overbelasting en een verkeerde houding of beweging kunnen aanleiding zijn tot het ontstaan van nekklachten. Een spier kan ook verrekt of gescheurd zijn. Dit komt vaak voor bij mensen die veel sporten.
Bovendien kan een whiplash weefsels in de nek beschadigen, wat leidt tot klachten. Ook kan een verschoven wervel zorgen voor een zenuwbeknelling. Wanneer u een zenuwbeknelling heeft, ervaart u waarschijnlijk ook uitstraling van de pijn naar andere lichaamsdelen. Als laatste kan een hernia ook een oorzaak zijn voor het ontstaan en langdurig aanhouden van nekklachten.
Wat kunt u zelf doen om de klachten tegen te gaan?
Het advies is om te blijven bewegen, ook als dat soms even pijn doet. Daarnaast kunt u ontspanningsoefeningen doen om ervoor te zorgen dat de nekspieren minder gespannen zijn. U kunt ook uw hoofd 10 keer 10 seconden heen en weer buigen. Daarna doet u hetzelfde door de nek te draaien naar links en rechts.
Naast deze oefeningen die u zelf uit kunt voeren, is het belangrijk om regelmatig van houding te wisselen. Ook dragen een goed ingerichte werkplek, het regelmatig nemen van een kleine pauze om de schouders en nek te bewegen of even een rondje te lopen bij aan het verminderen van de klachten. Probeer bovendien stress en spanning te vermijden.
Fysiotherapeutische behandeling bij nekklachten
Het probleem lost zich helaas niet vanzelf op, want u ervaart al langere tijd nekklachten. U doet er dus verstandig aan om een fysiotherapeut te bezoeken. Wanneer u voor het eerst bij ons komt, voeren wij een intakegesprek met u. Hierin bespreken wij uw klachten, de duur van de klachten en uw voorgeschiedenis. Daarna voeren wij een lichamelijk onderzoek uit om te kijken naar de mobiliteit en stabiliteit van de nek en beoordelen wij de lichaamshouding. Vervolgens stellen wij een persoonlijk behandelplan op.
Het doel is om de pijn te verminderen, de spieren weer te activeren en te versterken door training en de houding van de nek te verbeteren. Om dit te bereiken kunnen verschillende behandelmogelijkheden worden toegepast:
Deze behandelmogelijkheden staan ook uitgelegd op onze website onder het kopje ‘Behandelingen’.
Behandeling bij Fysiotherapie Van der Vegt
Heeft u last van langdurige nekklachten of heeft u vragen over de behandeling? Wij komen graag met u in contact om te kijken wat wij voor u kunnen betekenen. Wij helpen u graag op weg naar herstel om de klachten zo snel en efficiƫnt mogelijk te verminderen.